warmtepomp?? Doen of misschien niet??
Je hoort veel over warmtepompen, is het de toekomst of komen we er ooit van terug?
Wel het hangt ervan af hoe je het bekijkt, er zijn 3 manieren om het te bekijken. De 2 eco's: economie en ecologie maar er is de factor plaats, dit vooral voor bewoners van een appartement met iedereen zijn eigen verwarming en warm water voorziening.
Beginnen we met datgene waar iedereen over praat. Ecologie. Het rendement van een warmtepomp is bewezen en afhankelijk van het type warmtepomp gaat het rendement van 300 tot 600%. Afhankelijk van het type (lucht-water / water-water ...)
Voor een water-waterpomp wordt meestal met grondwater gewerkt dat uit een diep boorgat gehaald wordt en een constante temperatuur heeft, in de herfst is het rendement dus vergelijkbaar met putje winter. Ook als een buizensysteem gelegd wordt in je tuin heb je een redelijk constante temperatuur van je binnenkomend water omdat de grondtemperatuur meestal niet beneden de 7° zakt.
Het grote probleem qua bepaling van het rendement is het lucht - water systeem. Dit werkt een beetje zoals een airconditioning of een koelkast. Meestal met een buiten- en binnenunit en de warmte wordt uit de lucht gehaald om het water in uw centrale verwarming op temperatuur te brengen. In dit soort systemen is het rendement heel variabel. In de zomer is dit enorm energie-efficiënt, uw warm badje zal dus niet veel kosten, in de winter echter zal het rendement dalen en hoe lager de buitentemperatuur, hoe lager het rendement. Met de huidige pompen zakt je rendement in de winter tot 300%, op het moment dat je de warmte het meest nodig hebt zal ze het meeste elektriciteit kosten. Maar 1 kWh elektriciteit verbruiken om 3 kWh warmte te hebben, tja, daar moet je als ecologist niet te lang over nadenken en in de zomer voor uw sanitair water is het rendement nog beter. Dit is een goede deal!!
Is er dan geen nadeel aan die warmtepompen?? Zoals iemand ooit zei 'elk voordeel, heb ze nadeel' en dit is spijtig genoeg ook waar voor de warmtepomp.
Bij veel appartementen die ik bezoek zie ik niet in hoe daar ooit een warmtepomp geïnstalleerd kan worden. Een warmtepomp kan niet op dezelfde manier als een doorstromer water verwarmen voor bad en douche, bij een warmtepomp hoort een vat voor warm water, en dat gaat naar een grootte van 1 kubieke meter (1m x 1m x 1m) inclusief isolatie om een voldoende grote hoeveelheid water te hebben voor een bad, dan nog de warmtepomp zelf, dan zie je als snel het probleem, in een doorsnee appartement past een warmtepomp niet.
En dan het laatste punt. Economie. Is het al opgevallen dat de meeste sites die u over warmtepompen vertellen geen terugverdientijd vermelden? Dit ligt niet aan de hogere aankoopprijs van deze verwarming, als er een positieve return is, dan is die er ook bij een hoge aanschafprijs. Het zal wat langer duren om een hogere kostprijs terug te verdienen, maar ooit zou de winst op het verbruik de aanschafprijs moeten compenseren. Al die sites vermelden wel de noodzaak om eerst te isoleren en zeggen dat je dan pas je warmtepomp mag zetten en je een serieuze verlaging van je energiefactuur zal zien, maar die verlaging komt niet door je warmtepomp maar door het plaatsen van isolatie. Het probleem stelt zich in het prijsverschil van 1 kWh gas in vergelijking met 1 kWh elektriciteit. Er is al veel gezegd over onze energiefactuur en hoe dat eigenlijk een verdoken belastingbrief is. Dit klopt, maar vooral voor elektriciteit. Ongeveer één derde van de prijs van uw elektriciteit is de elektriciteit zelf, de rest zijn distributiekosten, taksen, heffingen, BTW en transportkosten, voor gas is de verhouding veel meer in het voordeel van de consument. Ook de kostprijs van 1 kWh gas ligt al snel op de helft van 1 kWh elektriciteit (het product, zonder al de rest te rekenen) met de kosten van distributie en taksen wordt de verhouding 1 op 5. 1 kWh elektriciteit kost de eindverbruiker hetzelfde als 5 kWh gas. Er gaan stemmen op binnen de (Europese) overheid om de taksen op gas te verhogen ten voordelen van de kosten van elektriciteit, maar tot het zover is, kost uw warmtepomp meer uit uw portefeuille dan een traditionele gasketel. Deze aanpassing aan de taksen gaat er komen, door bv CO2 heffingen en het verlagen van heffingen op elektriciteit maar tot het zover is, kost het verminderen van de CO2 uitstoot u dus geld.
Als u dus geld wil investeren in uw woning, begin inderdaad met isolatie, isoleer uw kelder, dak, muren en vervang uw oud dubbel glas door nieuw hoog rendementsglas. Dit zijn investeringen die mee de uitstoot van CO2 verlagen en wel een bewezen return hebben. Ecologisch en economisch, logisch dat we daar eerst voor kiezen, nietwaar? En die warmtepomp? Zet die binnen een paar jaar met de winst die uw isolatie opbrengt, maar misschien pas nadat u een elektrische fiets kocht om op uw werk te geraken, al gebruikt u misschien liever uw auto bij winterweer.