Is mijn energieleverancier betrouwbaar?

31-08-2022

Is elke leverancier betrouwbaar?  (update van 2022)

Wij leggen uit waar u op moet letten bij de keuze van leverancier. De addertjes onder het gras.

De echte leverancier is betrouwbaar, eigenlijk is dat uw distributienetbeheerder die de elektriciteit of gas bij u in uw huis of bedrijf brengt, maar dat wordt hier niet besproken, dit artikel gaat over degene die u de factuur stuurt.

Is Engie-Electrabel, Luminus, Eneco, .... betrouwbaar en geven zij een goede dienstverlening?

Qua dienstverlening hebben de grote zoals Engie, Luminus, Eneco, ... een stapje voor, doordat zij meer klanten hebben, hebben zij ook het budget om een mooie website te maken met een aantal extra diensten, zoals toegang tot oude facturen, aanpassen van het voorschot, ... Dit zijn zaken die de kleintjes niet kunnen betalen, op dit punt zijn de groten in het voordeel.

De juistheid van de facturen maakt geen verschil, daar is niet echt iemand die slecht presteert, de kleine leveranciers zijn geen clowns, zij worden ook gevolgd door de VREG en als ze slecht presteren kan uiteindelijk als ultieme sanctie de verkoop van energie verboden worden.

Wat is de kans dat een leverancier failliet gaat?

Elke leverancier loopt 2 belangrijke gevaren:

Er is de kans op stijgende prijzen, als er teveel klanten een vaste prijs hebben en er is niet genoeg gekocht voor levering in de toekomst, dan kan het gebeuren dat hij goedkoper moet verkopen dan hij kan kopen.

Er is het probleem van klanten die hun factuur niet betalen. Er is niet alleen het geld dat niet binnen komt, de BTW op de factuur moet wel in de maand volgend op het opmaken van de factuur aan de staat gestort worden, ook de distributiekosten moeten aan de distributienetbeheerder betaalt worden, verder zijn nog wat andere heffingen en taksen die betaald moeten worden, moet hij certificaten van oorsprong aankopen, ... Het aandeel van de elektriciteitsfactuur dat echt naar de leverancier gaat om zijn werknemers en de aankoop van energie te betalen ligt tussen de 25 en 30%. Een aantal klanten die niet betalen zijn dan een aanslag op zijn reserves.

Hoe groot is het echte risico?

Eigenlijk valt het mee, sinds de vrijmaking van de markt zijn er nog niet teveel leveranciers failliet gegaan. 2018 was wel een slecht jaar rond die periode gingen volgende leveranciers failliet of beslisten te stoppen: Energy People, Belpower, Enovos, Comfort Energy, Power House, Uniper, Poweo, Anode, natGas, Naturgy. De klanten van Poweo werden overgenomen door Mega, maar anderen gingen failliet en enkele klanten kregen hun tegoed niet terug, bv bij Energy People.  In 2021 juist voor de inval in Oekraïne gingen Watz en Vlaamse Energieleverancier overkop.  Bij Watz is er nog hoop dat klanten (een deel) van hun voorschotten terugkrijgen, bij Vlaamse energieleverancier is dit ijdele hoop, spijtig genoeg.

Als uw leverancier op het einde van het jaar failliet gaat hebt u als klant een probleem. Dit komt door ons systeem van factureren. U krijgt 11 maanden een voorschot en dan een afrekening, dat voorschot is altijd hetzelfde maar in de zomer gebruikt u uw verwarming niet en steekt u het licht veel later aan. In die zomer betaalt u teveel, maar dit houdt uw energiefactuur wel binnen de perken in de winter. Als uw leverancier ermee stopt in november hebt u heel de zomer teveel betaalt en moet dat dan terugkrijgen van een failliete leverancier. Ik wens u veel succes, u gaat het nodig hebben want de werknemers en de belastingen worden eerst betaalt, tegen dan is er al lang geen geld meer over om uw tegoed terug te betalen. Die goedkope leverancier kan u dus wel wat geld kosten. Reken er maar op dat u rond oktober - november 2 maanden zou moeten terugkrijgen. Omdat u in de zomer teveel betaalt is de kans dat uw leverancier dan failliet gaat eerder klein, hij kan uw geld gebruiken om nog even in leven te blijven.  Daarom is het belangrijk uw leverancier te betalen met domiciliëring.  Indien u zelf uw betaling uitvoert is uw geld onherroepelijk overgeschreven, bij een domiciliëring kan u van uw bank de laatste betalingen terugeisen.  Eigenlijk mag dit niet, de factuur werd gemaakt en u bent verplicht die te betalen, u wordt dus schuldenaar van de failliete leverancier, maar voor de curator u zal aanmanen zal het even duren.  Hij is druk bezig met andere zaken, zo moet voor elke klant de eindfactuur opgesteld worden.  Als u die krijgt zal u waarschijnlijk geld tegoed hebben, dit komt dan goed uit want dit wordt verrekend met datgene dat u van uw domiciliëringen kon terugkrijgen, misschien hebt u nog meer tegoed, pech, maar u kreeg toch al een stuk terug, misschien moet u nog iets betalen.  Wel dan klopt voor u toch de rekening.

Welke leveranciers zijn gevaarlijk? (cijfers 2019)

De leveranciers met een klein kapitaal zijn de gevaarlijke leveranciers. Meestal zijn dit leveranciers zonder eigen productie, neem bijvoorbeeld Mega, als je de balans analyseert zie je dat zij een eigen kapitaal van ongeveer 2 miljoen  euro hebben. Lijkt veel geld, maar op hun site vermelden zij dat ze 400 000 leverpunten hebben. Dit is dan 5 euro kapitaal per leverpunt, een typisch voorschotfactuur is rond de 100 euro inclusief BTW of 82.64 euro exclusief BTW. Als u uw factuur van januari niet op tijd betaalt moeten zij in februari toch bijna 18 euro BTW doorstorten naar de staat. Als er zoiets als de coronacrisis voorbijkomt met een hoop ondernemingen die uitstel van betaling vragen kan dit voor een leverancier met een beperkt kapitaal een probleem vormen, zeker als dit aansleept.

Een ander voorbeeld, is Eneco, in Vlaanderen leveren zij aan dubbel zoveel klanten elektriciteit, je kan dus aannemen dat zij over heel het land rond de 800 000 leverpunten hebben. De balanscentrale leert dat zij een eigen kapitaal hebben van 106 miljoen euro. Eneco heeft namelijk ook eigen productie, vandaar dat zij een veel groter kapitaal hebben. Omdat elk jaar voor alle bezittingen van een bedrijf een waardevermindering verrekend wordt is het getal van 106 miljoen misschien zelfs te weinig. De waarde van een auto wordt door een bedrijf naar 0 euro afgeboekt op 5 jaar. Volgens de boekhouding is die dan niets meer waard, maar iedereen weet dat die auto nog een waarde heeft. Veel bezittingen staan aan te lage waardes op de jaarrekeningen.

Bij wie bent u het liefst klant? Degene met maar 2 miljoen euro kapitaal of bij degene met het 50-voudige?

Een leverancier met eigen productie is ook niet zo afhankelijk van de markt, als de prijs stijgt doet dit minder pijn, die windmolen gaat niet ineens meer kosten in onderhoud. Verder zijn er ook leveranciers die een financieel sterk moederbedrijf hebben. Essent is bijvoorbeeld een dochter van RWE, een van de giganten uit Duitsland. Update: Essent is overgenomen door Luminus dat zelf een dochter is van Electricité de France, een 100% overheidsbedrijf.

Wij kiezen voor de sterke bedrijven uit de markt, liefst nog met een sterke groep achter zich, de kleine zijn bijna nooit goedkoper en als ze goedkoper zijn, wordt het risico dat ze het niet kunnen uithouden ook groter.

Corona update:stel dat er ineens een besluit komt die de economie doet stoppen zoals nu met de Covid-19 crisis. De cijfers: een gemiddelde taverne heeft een factuur van rond 1500 à 2000 euro per maand, van dat bedrag moet uw leverancier de BTW afdragen, ongeveer 350 euro per maand dat naar de schatkist vloeit. De horeca vraagt massaal aan de leveranciers om deze facturen later te mogen betalen, ook de winkels zitten in hetzelfde schuitje en weigeren energiefacturen te betalen. Als je energieleverancier niet stevig in zijn financiële schoenen staat, kan een dergelijk voorval het einde betekenen.

Oekraïne update: prijzen stijgen en blijven stijgen.  2 leveranciers hebben de prijsstijgingen van 2021-2022 niet overleefd.  Ondertussen bieden de meeste leveranciers geen vaste prijs meer aan, enkel Luminus geeft nog vaste prijzen maar dit zijn natuurlijk niet de goedkoopste in de markt.  Dit legt het prijsrisico bijna volledig bij de klant.  Iedere maand dat een leverancier geen vaste prijs meer aanbied verkleint zijn risico omdat elke maand oude contracten met vaste prijs omgezet worden naar contracten met variabele prijs.  Meestal wordt voor deze contracten de prijs om de 3 maanden geactualiseerd.  Het zijn dus eigenlijk contracten met 3 maand vaste prijs, er zijn ook contracten met maandelijks herzienbare prijzen maar die zijn zeldzaam (bv Engie Flow).  Er is geen zekerheid dat er geen leveranciers meer in de problemen geraken.  (1/9/2022) in de zomer hebben ze weinig moeten leveren en krijgen ze (in verhouding) veel geld binnen.  De problemen gaan weer komen tegen de jaarwisseling.  Ze moeten gas en elektriciteit leveren, de BTW en distributiekosten betalen, voorschotten geven op de gas/elektriciteit van de volgende maanden, klanten die te kleine voorschotten betaalden gaan massaal betalingsuitstel vragen en de staat betaalt de subsidies voor al diegenen die nu genieten van het sociaal tarief met verschillende maanden vertraging.  Leveranciers zonder sterke kapitaalsbasis en te weinig op voorhand aangekochte energie gaan het weer moeilijk krijgen.  Hopelijk overleven ze allemaal.